Miért is ez a címe a blogomnak? Pedagógus vagyok, és jól érzem magam a bőrömben. Tudom, hogy most ez nem divatos, de mit csináljak én már ilyen maradi vagyok...Tudok örülni a napi apró örömöknek - pl. ha a gyerek nem akar elmenni az órámról kicsöngetés után, vagy ha tudok segíteni a kollégának. Most egyszerre több weblapot is "futtatok", ezek a tanításhoz készülnek, de nem minden fér rá, pontosabban vannak olyan munkáim, melyeknek nem a gyerekek a célközönsége. Szóval ezt a blogot szakmai anyagok tárhelyének, gyűjteményének szánom, apránként gyűjtögetve, összerakosgatva.

2014. március 5., szerda

Kollaboráció tanórán és tanórán kívül

A Popplet-ről

Gondolattérképpel már régóta dolgozom, csak kissé nehézkesen ment a papíros- majd Word-ös - PowerPoint-os változat, a kollaborációs problémákról nem is beszélve. 

A Tanárblogon találtam egy cikket a weboldalról, ezt olvasva felvillanyozódtam: először is utána néztem a Neten, és találtam egy újabb videót egy külföldi tanároldalon a használatáról (itt) majd hozzáláttam. A program erőssége, hogy nagyon egyszerű a regisztráció (elég egy e-mailcím és máris kezdhető a munka), és a kezelése is, annak ellenére, hogy angol nyelvű. 

Otthon elkészítem a gondolattérképem magját, az órán betöltöm, pár kattintással (share) meghívom a csoportom tagjait, és máris kezdődhet a munka!

Használtuk ötletbörzének pl. 8. osztályos technika órán az elektromos áram témakör bevezető órájában (ezt egy gépen készítettük- kicsit mozgalmas óra volt), vagy osztályfőnöki órán a dohányzás káros hatásairól gyűjtöttek információkat a Ciki a cigi weblapról, ebből mivel a program lehetőséget ad a képként való exportálásra, plakátot nyomtattunk.

Gyakorolhatjuk a táblázatos információ feldolgozást is a box-ok megfelelő elhelyezésével ez házi feladatként oldották meg: elkészítettem a táblázat sablonját, a gyerekek feltöltötték információval (itt).

Összefoglaló órákon is használjuk, és pdf-be exportálás után akár e-book-ot is készíthetünk belőle.

Fantasztikus, hogy egy egyszerű programot milyen sokoldalúan lehet használni!

1 megjegyzés:

  1. Kedves Évi!
    Így igaz, ahogyan írod: "Fantasztikus, hogy egy egyszerű programot milyen sokoldalúan lehet használni!" Örülök a "maradiságodnak", azaz, hogy jól érzed magad a bőrödben!

    VálaszTörlés